Rechtrichten
Ieder paard is van nature scheef, op meerder manieren.. Bijvoorbeeld:
- het paard buigt makkelijker de ene kant op, dan de andere kant. Als het paard bijvoorbeeld liever linksom dan rechtsom loopt, zullen de spieren aan de linkerkant korter zijn dan aan de rechterkant.
- het paard heeft een voorkeur voor een van de achterbenen als meer dragend been, en het andere been als meer stuwend been.
- het paard heeft een voorkeur voor een van de voorbenen, om dit been eerst naar voren te brengen (te vergelijken met onze links- of rechtshandigheid)
- het paard is aan de achterkant breder dan aan de voorkant
- het paard heeft van nature een groter gedeelte van zijn gewicht op de voorhand dan op de achterhand (hoewel de achterbenen door de 'harmonica-gewrichten' beter in staat zijn om gewicht te dragen)
- het paard wil alleen te hard lopen
- het paard buigt niet goed
- het paard kan zich niet verzamelen
- het paard kantelt het hoofd
- het paard toont verzet zoals bokken, steigeren, staken
- het paard heeft moeite met overgangen
- het paard is tegen de hand
- het paard wil niet nageven
Doordat elk paard verschilt in de mate van scheefheid, lichamelijke beperkingen, en in zijn temperament, zullen deze problemen ook sterk verschillen per paard. Een goede trainer kan echter door middel van de juiste, systematische gymnastiserende training een paard rechtrichten. Een goed getraind en rechtgericht paard is een meewerkend paard, wat zich fijn laat rijden op zeer kleine hulpen. Het maakt niet uit of je paard een dressuurtalent is, of een robuuste pony, elk type paard is gebaat bij een goede rechtrichtende training. En voor alle paarden geldt; je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden van je paard, wat je trainingsdoel ook is.